Svatý Jan pod Skalou – kronika

Napsal Honzík
 
Kdy: dne 13. 5. 2017
Kdo všechno: Máďa, Víťa, Karel, Madlenka, Anče, Šimon, Fanda, Patrik, Martin, Kája, Adam, Maruška, Filip, Andrejka, Julie, Honzík, Petr a náš věrný pes Roxinka
 
V sobotu ráno jsme se všichni sešli na plzeňském nádraží a vyrazili jsme rychlíkem do Berouna, kde jsme přestoupili na žlutej vlak, který nás odvezl do Srbska. Pak jsme přecházeli po mostě přes dálnici D5 a mávali na projíždějící řidiče. Dokonce na nás i nějaký ten kamioňák zpátky zatroubil. Vstoupili jsme do CHKO Český kras. Šli jsme převážně listnatými lesy, až jsme došli do vsi Sv. Jan pod Skalou, kde jsme si prohlédli jeskyni, kde bydlel poustevník Ivan, který měl ochočenou laň, která mu dávala mléko. Tuhle laň mu zastřelil šlechtic, a protože to bylo šlechtici líto, pozval ho na svůj hrad, jestli by tam nechtěl bydlet. Ivan ale nakonec raději zůstal ve své jeskyni. V jeskyni zůstal původní hrob Ivana, jeho ostatky jsou ale teď uloženy v přistavěném kostelíku. Tuto kapličku postavil Ivan poté, co se mu zjevil sv. Jan. Odtud jsme vyšplhali ke kapličce.
Pak jsme se vydali cestou směr Beroun, po cestě jsme stavěli mohyly Ivana – úkol byl postavit co nejhezčí, co největší a co nejpevnější. Vyhráli F+P+E+Š+P. Moc se nám líbila přírodní meteorologická stanice – lano visící u dubu. Přestože jsme v Čechách, lano tam pořád viselo :o) Do Berouna jsme došli odpoledne a vydali jsme se rychlíkem zpátky do Plzně za rodičema.
 
Výprava se nám líbila, počasí se povedlo.
 
Honzík :o))